Wino dobrane do potraw

Dobrze dobrane wino do potraw, które serwujemy jest bardzo ważne. Współgra ze smakiem dania tworząc całość, podkreśla dodatkowo jego smak.

Warto znać kilka podstawowych zasad przy serwowaniu dań w towarzystwie wina, jeśli wino lubimy. podajemy i chcemy podawać dalej 😉

Wina dzielimy na: białe i czerwone. Są jeszcze różowe. W każdej wersji kolorystycznej wyróżniamy wino: wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie.

Poniżej mała ściąga, jakie wino dobrać do potraw. Mam nadzieję, że spełni Wasze oczekiwania, a każde danie będzie wykwintne z dobrze dobranym winem podkreślającym dodatkowo i wzbogacającym jego smak.

Jakie wina do drobiu, owoców morza czy serów? Już piszę 🙂

Wino dobrane do potraw wydobywa z dania smak!

Przekąski – białe wino wytrawne

Owoce morza i ryby – białe wino wytrawne i półwytrawne oraz czerwone półwytrawne

Grzyby – białe półwytrawne

Wędliny – białe wytrawne i czerwone półwytrawne

Białe mięso, drób – białe wino wytrawne i półwytrawne oraz czerwone półwytrawne

Ciemne mięso pieczone, w sosie – czerwone wino półwytrawne i wytrawne

Wątróbka z kaczki – białe wino słodkie

Sery łagodne – białe wytrawne oraz czerwone półwytrawne

Sery ostre – czerwone wino wytrawne

Desery, ciasta, owoce – białe wino słodkie oraz czerwone słodkie

 

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.