Wiosenna sałatka z roszponką, rzodkiewką i ryżem w sosie bearneńskim

Pasuje na śniadanie, kolację lub jako przystawka na przyjacielskie spotkanie. Jest bardzo zdrowa i pożywna dzięki takim składnikom jak jajka, ryż, rzodkiewki, sałata.

Wykonanie szybkie, aromaty niezwykłe – wypróbujcie, a nie pożałujecie 😉

Składniki:

  • 100 g roszponki
  • 5 rzodkiewek
  • 5 pieczarek
  • 1 duży kwaszony ogórek
  • 1 cebula
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka curry
  • Około pół szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Sos bearneński
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Roszponkę myjemy, układamy w głębokiej misce. Ryż gotujemy do miękkości według uznania z łyżeczką curry. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w talarki.

Rzodkiewki, pieczarki i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażamy około 6 minut na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek i dusimy minutę.
Ogórka kroimy w drobną kosteczkę.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy, dodajemy 1,5 łyżeczki sosu, mieszamy, smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.