Włoski chlebek, ciabatta

Ciabatta z dodatkiem ziaren słonecznika. Delikatny, z chrupiącą skórką, pyszny. Najlepszy lekko ciepły z muśnięciem masła! 😉

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej o dużej zawartości glutenu + do podsypywania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • opakowanie suszonych drożdży (zamiennie 5 g świeżych drożdży)
  • 150 ml letniej wody + 250 ml wody
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Połowę drożdży wymieszaj z: 150 ml letniej wody, letnim mlekiem i miodem, wymieszaj, dodaj 150 g mąki pszennej. Wymieszaj dobrze, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 1-3 godziny.

Po tym czasie: resztę drożdży wymieszaj w 250 ml wody z oliwą z oliwek, dodaj do wyrośniętego zaczynu. Wymieszaj dobrze, dodaj resztę mąki oraz sól, wyrabiaj drewnianą łyżką minimum 5 minut. Na końcu wsyp ziarna słonecznika, wymieszaj lekko.

Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość, zwykle 1 – 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto podziel delikatnie na dwa bochenki (najlepiej wcześniej obtocz ręce w mące, będzie łatwiej formować ciasto), na końcu bochenki obtocz delikatnie w mące, formuj i ułóż na kształt dwóch chlebków. Wstaw do keksówek lub na wysypaną mąką blachę do pieczenia, zostaw na 20 minut bez przykrycia.

Po tym czasie piecz w temp. 220 C przez ok. 30 minut.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.