Włoskie ciasto gruszkowe

Wilgotne ciasto gruszkowe pachnące cynamonem, ciepłem i domowym zaciszem. Przygotowane z dodatkiem słodkich gruszek, odwrócone z pięknie widocznymi połówkami gruszek, polane miodem – cudne i charakterystyczne w smaku ciasto. Do niejednej kawy!

Zapraszam na włoskie ciasto gruszkowe z cynamonem i miodem

Włoskie ciasto gruszkowe, słodkie, z dodatkiem soczystych gruszek i cynamonu

 

SKŁADNIKI:

  • 4 gruszki (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych)
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu + do pokropienia ciasta (nada się też syrop z agawy, klonowy)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 białka
  • tłuszcz do wysmarowania formy, papier do pieczenia do boków formy

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dno tortownicy smaruję masłem, boki wykładam papierem do pieczenia.
  2. 1 gruszkę miksuję z 2 łyżkami wody wody na puree. Dwie kroję na małą kosteczkę. Ostatnią, czwartą gruszkę odkładam na bok.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypuję do większej miski, dodaję mus gruszkowy, cukier, mleko, miód i cynamon, wszystko razem dokładnie mieszam.
  4. Białka ubijam na sztywną pianę. Delikatnie mieszam z ciastem.
  5. Ostatnią gruszkę kroję na cienkie plasterki, układam wachlarzowato na dnie formy, wylewam na nią ciasto.
  6. Piekarnik nagrzewam do temp. 150 C i piekę ciasto przez 75-90 minut na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu).
  7. Gotowe wyjmuję z piekarnika i studzę 10 minut w formie. Po tym czasie wyjmuję na kratkę, kropię miodem (lub syropem) i odstawiam do ostygnięcia.

Smacznego!

Przepis: Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania, 2012

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *