Woda ogórkowa, którą przygotujesz z 4 podstawowych składników. Zielony ogórek z dodatkiem plasterków cytryny oraz świeżej mięty smakuje obłędnie. Dodaje orzeźwienia w upalne dni, smakuje, zdrowia dodaje. Woda ogórkowa ma wspaniałe właściwości. Ogórek z 97 % składa się z wody (na 100 g przypada 10 – 14 kalorii), jest to więc pyszna i mało kaloryczna woda smakowa. Cudownie działa na włosy, cerę, paznokcie, oczyszcza z toksyn. Warto po nią sięgać, nawet codziennie. Szczególnie w upalne dni.
SKŁADNIKI:
- 1 l wody
- ½ zielonego ogórka
- ½ cytryny
- garść listków mięty
PRZYGOTOWANIE:
Długiego zielonego ogórka dokładnie myję, kroję na pół i cienko kroję w talarki. Ogórka nie obieram. Ogórka węża możesz zastąpić dwoma ogórkami gruntowymi. Jeśli chcesz mocniejszy aromat wody ogórkowej dodaj całego ogórka, jednak nie jest to konieczne. Woda ma delikatny i przyjemny posmak świeżego ogórka.
Cytrynę sparzam, dokładnie myję, nie obieram ze skórki. Połówkę cytryny kroję w plasterki. Listki mięty myję pod bieżącą wodą.
Cytrynę możesz zastąpić limonką.
Plasterki ogórka wraz z kawałkami cytryny wrzucam do dzbanka z litrem wody. Dodaję garść świeżej mięty. Tak przygotowaną wodę odstawiam pod przykryciem (np. folią spożywczą) na 4-5 godzin do lodówki lub na całą noc. Ogórek wydobędzie z siebie cały smak, a woda ogórkowy aromat.
Do przygotowania wody smakowej polecam dobrą wodę niegazowaną. Możesz dolać do niej trochę wody gazowanej, pół na pół lub w całości przygotować wodę ogórkową na wodzie gazowanej. Jednak zdrowsza będzie ta przygotowana na wodzie niegazowanej.
Rano podaję wodę ogórkową. Pijemy ją przed śniadaniem, a także w ciągu dnia dla orzeźwienia. Możesz do niej wrzucić kilka kostek lodu.
Wody nie dosładzaj, nie ma takiej potrzeby. Jest orzeźwiająca i smakuje w sam raz.
Smacznego.
Przepyszna!
Dzięki wodzie smakowej zaczęłam więcej pić wody.
Dziękuję za przepis!
Na zdrowie 🙂