Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami

Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Wytrawne ciasteczka z serem cheddar i oliwkami. Dla koloru i smaku nie zabrakło koktajlowych pomidorków. Smakują nam na ciepło lub zimno. Podaję je z dipami, najczęściej czosnkowym na jogurcie, pomidorowo-ziołowym lub ostrym pomidorowym.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka czarnych oliwek
  • tarty cheddar
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • suszone przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka
  • oliwa

Przygotowanie:

Pomidorki kroję w cienkie plasterki, oliwki także w plasterki.

Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty, potem każdy kwadrat kroję skośnie na trójkąty, powstają 2. Na każdym układam porcje sera, talarki oliwek i po dwa / jednym plastrze pomidorka.

Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu.

Jedna odpowiedź do “Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.