Wytrawne muffiny

Muffiny w wersji wytrawnej. Świetna przekąska na ciepło i zimno. Z dodatkiem czarnych oliwek, cebuli i parówek, maślane, chrupiące z zewnątrz. Ciasto jest na tyle wdzięczne, że możecie do niego dodać posiekaną chili, wędlinę, ser, warzywa, jak np. kawałki cukinii, papryki czy kiszonych ogórków. Każda wersja z pewnością przypadnie do gustu. Polecam!

Przepis na 18 wytrawnych muffinek.

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • większa szczypta soli
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3 parówki dobrej jakości
  • spora garść czarnych oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroję drobno, podsmażam na łyżce oliwy. Dodaję masło, roztapiam, odstawiam na bok.

W międzyczasie siekam drobno parówki i oliwki.

W misce łączę jajka, musztardę, mleko, roztrzepuję rózgą kuchenną. Dodaję podsmażoną i wystudzoną cebulę z tłuszczem, mieszam dobrze.

Do tej miski dodaję przesianą mąkę wraz z proszkiem, solę. Mieszam do połączenia składników. Na koniec wrzucam parówki i oliwki.

Formę do muffinek wykładam papierowymi foremkami, wykładam ciastem do 3/4 wysokości.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, piekę na środkowej półce, grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu, przez 25 minut. Wyjmuję, studzę.

Przepis: Tesco magazyn, zima 2018.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.