Zacierki

Zacierki, inaczej kluski siekane lub tarte wspominam z babcinej kuchni. Były to malutkie dwuskładnikowe ruloniki, najczęściej podawane do zupy lub talerza ciepłego mleka. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na zacierki domowe, które wykonasz w kilka chwil. Zacierki z przepisu starczą na 4 porcje obiadowe. Jeśli potrzebujesz więcej, podwój składniki.

Zacierki


SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp 4 lekko czubate łyżki mąki pszennej, dodaj szczyptę soli oraz wbij 1 średnie jajko.

Wymieszaj składniki łyżką, następnie wyrób je szybko ręką na gładkie ciasto.

Jeśli ciasto się klei, podsyp je lekko mąką.

Przygotuj sobie sporą deskę do krojenia lub czysty blat, podsyp mąką.

Z ciasta urywaj niewielkie kawałki ciasta, utocz z nich rulon i odrywaj małe kawałeczki ciasta.

Z każdego małego kawałka zrób kuleczkę, następnie utwórz kształt zaokrąglonej prostokątnej zacierki. Odkładaj je na oprószoną mąką deskę lub blat. W ten sposób przygotuj wszystkie kluseczki.

W szerszym garnku zagotuj wodę, lekko ją posól. Zacierki możesz także ugotować w rosole lub aromatycznym bulionie.

Zacierki wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz. Podawaj z zupą lub ciepłym mlekiem (zupa mleczna).

Jeśli chcesz możesz zacierki wrzucać bezpośrednio do zupy. Wrzuć je pod koniec gotowania zupy.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.