Domowy zakwas na żurek z dodatkiem czosnku i przypraw. Do zakwasu możesz dodać kilka suszonych grzybów, np. podgrzybków, co wzbogaci aromat i smak zakwasu, na którym przygotujesz pyszny żurek. Zakwas potrzebuje 7-8 dni, aby był w pełni gotowy do użycia. Możesz go potem przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Zapraszam po sprawdzony przepis na domowy zakwas na żurek.
Zakwas na żurek
SKŁADNIKI:
- 5 sporych łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 – 85 g
- 500 ml wody
- 6 ząbków czosnku – 25 g
- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Do litrowego słoika wlej wodę. Używam przegotowanej, dobrze już wystudzonej wody. Wsyp powoli mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką (lub rózgą kuchenną), tak by nie było grudek.
Czosnek obierz i dodaj razem z resztą składników do mieszanki wody z mąką. Możesz lekko rozgnieść czosnek, ja jednak tego nie robię.
Zakwas przykryj gazą lub pieluchą tetrową, nałóż gumkę recepturkę i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce, jednak takie by zakwas mógł „oddychać”. Zakwas na żurek mieszaj przynajmniej raz dziennie. Najlepiej mieszać go dwa-trzy razy dziennie.
Zakwas po 4 dniach już ładnie pachnie. Będzie gotowy do użycia po 7-8 dniach, dlatego warto wcześniej (np. przed świętami wielkanocnymi) go przygotować.
Gotowy zakwas odcedzam na sitku i przelewam do butelki lub słoika (razem z mąką). Odcedzasz przyprawy (liść, ziele i pieprz) oraz czosnek. Zamknięty zakwas trzymam w lodówce do 10, a nawet 14 dni.
Smacznego.
Najlepszy żurek jaki jadłam to właśnie ten ugotowany na tym domowym zakwasie. Dziękuję za przepis.
Miło mi 🙂
Super przepis. Wykorzystam do zupy wigilijnej grzybowej:)