Zakwas z buraków i marchwi

Zakwas z buraków i marchwi to świetne uzupełnienie codziennej diety, nie tylko od święta. Zakwas przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Jest prosty, pyszny i super zdrowy! Domowe kiszonki, szczególnie z buraka i warzyw to cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, magnezu. W wyniku kiszenia buraka i marchwi powstają bakterie kwasu mlekowego, które regulują pracę jelit, pobudzają trawienie. Polecam codziennego warzywnego shota z zakwasu, który wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zakwas z buraków i marchwi.

SKŁADNIKI:

  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 l przegotowanej, letniej wody
  • 1 płaska łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj 2 litrowe, wyparzone słoiki.

Wodę zagotuj, posól, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Woda ma być letnia, ale nie całkowicie zimna.

Buraki obierz, przekrój na pół i pokrój w talarki – półksiężyce.

Czosnek obierz i pozostaw w całości. Obrane marchewki posiekaj w talarki.

Porada. Do zakwasu możesz dodać także 1 pietruszkę, obierz ją wtedy i posiekaj w plasterki, podobnie jak marchew.

W słoikach układaj buraki z plasterkami marchewki, wciśnij po ząbku czosnku oraz po jednym liściu laurowym na słoik. Wszystko zalej letnią, posoloną, przegotowaną wodą. Woda ma przykryć dokładnie wszystkie składniki. Jeśli składniki będą pływać po powierzchni, zakwas szybko spleśnieje.

Słoiki zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 5 dni. Jeśli na powierzchni będzie powstawać niewielka ilość piany, odkręć słoik i zbierz ją łyżką. Ponownie zakręć słoik.

Po tym czasie przecedź zakwas do słoików lub butelek, odstaw do lodówki.

Zakwas w lodówce można trzymać do kilku tygodni. Warto popijać go codziennie po 1 kieliszeczku.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.