Zakwas z buraków

Zakwas z buraków to podstawa świątecznego barszczu czerwonego oraz jedno z superfood do picia. Polecam codziennego warzywnego shota buraczanego, który smakuje, wzmacnia odporność, zawiera wiele łatwo przyswajalnego żelaza i probiotyków, reguluje poziom cholesterolu. Zakwas na barszcz czerwony to u mnie jedna z obowiązkowych pozycji przedświątecznych, z którego przygotowuję wigilijny barszcz czerwony. Zakwas będzie gotowy po 5-8 dniach. Po tym czasie, przelewam go przez sito do mniejszych słoików i trzymam w lodówce do miesiąca czasu. Zakwas buraczany jest banalnie prosty w przygotowaniu, możesz sięgać po niego całorocznie, nie tylko od święta. Zapraszam po mój sprawdzony, prosty i domowy przepis na zakwas z buraków. Poniżej także przepis na barszcz czerwony z domowym zakwasem.

Zakwas z buraków


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg buraków (3 bardzo duże)
  • 1 główka czosnku – 8 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 12 kulek pieprzu
  • 12 kulek ziela angielskiego
  • 25 g soli – lekko czubata łyżka
  • 1,650 l przegotowanej, letniej wody

Dodatkowo: duży słój lub kilka litrowych.

PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj 1,650 l wody, odstaw na bok i dodaj 25 g soli. Sięgnij po sól kamienną.

Buraki cienko obierz, pokrój na cztery, a następnie w niezbyt cienkie plastry. Przyda Ci się deska do krojenia, najlepiej szklana, której nie ubrudzisz sokiem z buraków i z łatwością umyjesz, nawet w zmywarce. Dodatkowo, deska jest higieniczna, nie chłonie wilgoci.

Wyparzony, czysty słoik postaw na blacie.

W sporej misce wymieszaj pokrojone buraki z czosnkiem (obrane ząbki lub nie), dodaj przyprawy.

Wszystkie składniki ułóż w słoju, wymieszaj, zalej letnią, słoną wodą. Ważne, by woda przykryła wszystkie składniki.

Porady.

  • Możesz także wzbogacić smak zakwasu dodając do niego 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka gałązek kopru.
  • Jeśli chcesz zaostrzyć smak zakwasu dodaj strąk chili.
  • Aby przyspieszyć proces kiszenia możesz dodać 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszonej kapusty.
  • Do zakwasu nie dodawaj kromki chleba i cukru, są to dodatki zbędne.

Słoik zakręcam szczelnie i odstawiam w chłodne i ciemne miejsce na 4-8 dni. Zakwas codziennie mieszam delikatnie łyżką. Jeśli powstaje niewielka piana, zbieram ją. Duża ilość piany oznacza, że zakwas jest gotowy. Wtedy zbierz ją, a zakwas przelej przez sito do słoików lub butelek. Możliwe, że Twój zakwas będzie gotowy już po 3-4 dniach. Wszystko zależy od warunków, w których przechowujesz zakwas buraczany. Mój zakwas był gotowy w 4 dniu. Przecedziłam go do mniejszych słoików i wstawiłam do lodówki. Wyszło mi około 1350 ml czystego zakwasu.

Porady.

  • Słoik z zakwasem z buraków możesz szczelnie zakręcić zakrętką (ja tak robię) lub przykryć bawełnianą ściereczką owijając sznurkiem brzegi zakrętki.
  • Zakwas możesz popijać w czystej postaci raz dziennie lub rozcieńczyć np. z wodą.

Zakwas z buraków możesz trzymać w lodówce do miesiąca czasu.

ZasmakujKuchni.pl


PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l bulionu
  • 1,5 l zakwasu z buraków – można dać mniej
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, majeranek

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlej bulion oraz zakwas z buraków. Ogrzewaj całość, nie doprowadzając barszczu do wrzenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dopraw przyprawami. Możesz zawsze dodać więcej octu lub/i cukru, do smaku.

Porady.

  • Do barszczu możesz dodać (dla wzbogacenia smaku i aromatu) parę łyżek wody z moczenia suszonych grzybów.
  • Barszcz czerwony można rozlewać do filiżanek i pić do świątecznego posiłku. Możesz go także podawać z uszkami, do pierogów lub krokietów.
  • Jeśli potrzeba, dodaj do barszczu więcej zakwasu oraz przypraw, w zależności od upodobań.

Smacznego.

7 odpowiedzi na “Zakwas z buraków”

  1. Ja barszcz czerwony kiszę od paru lat i pijemy z mężem codziennie po szklaneczce i mamy się dobrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *