Zapach kapusty – jak go neutralizować?

Kapusta

Gdy gotujemy lub smażymy potrawę z kapusty najczęściej w całym domu intensywnie pachnie kapustą.

Można tego uniknąć dodając do kapusty:

  • dwa lub trzy orzechy włoskie lub
  • skórkę z razowego chleba.

Podczas gotowania i duszenia kapusty w każdej postaci, np. bigosu, jarzynki, gołąbków, wkładaj do garnka:

  • czerstwą skórkę z grubej kromki razowego chleba  – a przy dużej ilości potrawy, szczególnie bigosu lub gołąbków, włóż całą kromkę razowca. Pieczywo wchłonie kapuściany aromat.

Gdy już brzydko pachnie – na rozgrzaną patelnię wsyp trochę mielonej kawy – świetnie neutralizuje powstałe zapachy.

Drugim sprawdzonym sposobem, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu można też zagotować w małej ilości wody: miętę, pieprz i majeranek. Pozostawić na kuchence, dzięki czemu zlikwidują nieprzyjemny aromat.

Miłego gotowania, zapachów i smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.