JAK NEUTRALIZOWAĆ ZAPACH GOTUJĄCEJ SIĘ KAPUSTY?

Gdy gotujemy lub smażymy potrawę z kapusty najczęściej w całym domu intensywnie pachnie kapustą. Można tego uniknąć dodając do kapusty dwa lub trzy orzechy włoskie albo skórkę z razowego chleba.

Podczas gotowania i duszenia kapusty w każdej postaci, np. bigosu, młodej kapusty, gołąbków, wkładaj do garnka:

  • czerstwą skórkę z grubej kromki razowego chleba  – a przy dużej ilości potrawy, szczególnie bigosu lub gołąbków, włóż całą kromkę razowca. Pieczywo wchłonie kapuściany aromat.

Gdy już brzydko pachnie – na rozgrzaną patelnię wsyp trochę mielonej kawy – świetnie neutralizuje powstałe zapachy.

Drugim sprawdzonym sposobem, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu jest zagotowanie w małej ilości wody: mięty, pieprzu i majeranku. Pozostawić na kuchence bez przykrycia, dzięki czemu zlikwidują nieprzyjemny aromat roznoszący się po domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *