Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem meksykańskim, pomidorami, aromatyczną papryką i sosem serowo-śmietanowym dziś na obiad. Lubię przygotowywać zapiekanki, bo jest na nie masa możliwości od rozmaitych dodatków warzyw, proporcji mięsa po wszelakie sosy, sery i przyprawy. Zapiekanka z makaronem, mięsem i sosem świetnie smakuje do lamki czerwonego wina, rozmów wśród bliskich, celebracji chwil. Można ją odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce. Smakuje z dodatkiem sałatki z rukoli i suszonych pomidorów lub mixu sałat z winegretem. Świetne będą np. sałatka z rukolą, pomidorkami i serem lub sałatka z cukinią. Polecam przepis na domową, pyszną i aromatyczną zapiekankę makaronową z mięsem, na bogato!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem serowym
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 400 g makaronu krótkiego typu świderki, penne, kokardki, kolanka
- 400 g puszka pomidorów krojonych
- 2 x 500 g sosu meksykańskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryczka chili
- 2 cebule
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie
- oliwa
- do podania: pomidorki koktajlowe i rukola
SOS SEROWO-ŚMIETANOWY:
- 2 duże jajka
- 300 g śmietany 18%
- 400 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz, większa szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotuję 5 minut krócej niż na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzam i układam w większym naczyniu żaroodpornym.
Papryki i chili myję, kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę.
W głębszym garnku na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zeszkli wrzucam posiekaną w kostkę paprykę. Smażę kilka minut. Następnie dodaję mięso, smażę do uzyskania jasnego koloru, mieszam często, przyprawiam.
Wlewam sos meksykański, pomidory z puszki. Gotuję kilka minut, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Sos: serowo-śmietanowy w misce mieszam rózgą kuchenną jajka, śmietanę i tarty ser, doprawiam solą i pieprzem, dodaję gałkę muszkatołową.
Do naczynia żaroodpornego na wcześniej wyłożony makaron wykładam równomiernie sos mięsno-warzywny, polewam całość sosem serowo-śmietanowym.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Zapiekankę wstawiam na środkową półkę i piekę około 30 minut.
Gotową zapiekankę dekoruję pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, posypuję rukolą. Zapiekankę podaję np. z sałatą z winegretem, pomidorkami i posiekaną cukinią.
Smacznego 🙂
Super przepis. Polecam 🙂 zniknęła szybko!
Cieszę się bardzo 😉
Mmm mm musi być pyszna!
Godny polecenia przepis!
Pozdrawiam
Cieszę się;)
Pozdrawiam ciepło!
Robiłam wszystko według przepisu – bardzo smaczne danie na dwa dni.
Dziękuję:), odgrzana jest równie pyszna.
Robimy z synem po raz trzeci…jest pyszna:)
Bardzo mi miło 🙂
Przepis pierwsza klasa. Idealne proporcje. Robię po raz …nawet nie pamiętam. 🙂 lubimy na weekend do rukoli z winegretem.
Pozdrawiam
Emila
Super 🙂👍