ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM SEROWYM

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem meksykańskim, pomidorami, aromatyczną papryką i sosem serowo-śmietanowym dziś na obiad. Lubię przygotowywać zapiekanki, bo jest na nie masa możliwości od rozmaitych dodatków warzyw, proporcji mięsa po wszelakie sosy, sery i przyprawy. Zapiekanka z makaronem, mięsem i sosem świetnie smakuje do lamki czerwonego wina, rozmów wśród bliskich, celebracji chwil. Można ją odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce. Smakuje z dodatkiem sałatki z rukoli i suszonych pomidorów lub mixu sałat z winegretem. Świetne będą np. sałatka z rukolą, pomidorkami i serem lub sałatka z cukinią. Polecam przepis na domową, pyszną i aromatyczną zapiekankę makaronową z mięsem, na bogato!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem serowym


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 400 g makaronu krótkiego typu świderki, penne, kokardki, kolanka
  • 400 g puszka pomidorów krojonych
  • 2 x 500 g sosu meksykańskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • do podania: pomidorki koktajlowe i rukola

SOS SEROWO-ŚMIETANOWY:

  • 2 duże jajka
  • 300 g śmietany 18%
  • 400 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, większa szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotuję 5 minut krócej niż na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzam i układam w większym naczyniu żaroodpornym.

Papryki i chili myję, kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę.

W głębszym garnku na oliwie przesmażam posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zeszkli wrzucam posiekaną w kostkę paprykę. Smażę kilka minut. Następnie dodaję mięso, smażę do uzyskania jasnego koloru, mieszam często, przyprawiam.

Wlewam sos meksykański, pomidory z puszki. Gotuję kilka minut, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Sos: serowo-śmietanowy w misce mieszam rózgą kuchenną jajka, śmietanę i tarty ser, doprawiam solą i pieprzem, dodaję gałkę muszkatołową.

Do naczynia żaroodpornego na wcześniej wyłożony makaron wykładam równomiernie sos mięsno-warzywny, polewam całość sosem serowo-śmietanowym.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Zapiekankę wstawiam na środkową półkę i piekę około 30 minut.

Gotową zapiekankę dekoruję pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, posypuję rukolą. Zapiekankę podaję np. z sałatą z winegretem, pomidorkami i posiekaną cukinią.

Smacznego 🙂

11 odpowiedzi na “ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM SEROWYM”

  1. Przepis pierwsza klasa. Idealne proporcje. Robię po raz …nawet nie pamiętam. 🙂 lubimy na weekend do rukoli z winegretem.
    Pozdrawiam
    Emila

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *