Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i kukurydzą

Uwielbiam dania, które są w smaku bardzo aromatyczne, wręcz przesiąknięte rozmaitymi przyprawami, które dodają potrawie charakteru. Podczas przyrządzania, w domu unosi się piękny, kuszący zapach. Aromatu dodają zioła i przyprawy połączone z przesmażonymi na maśle pieczarkami i cebulką. Zapiekanka na duży rodzinny obiad poleca się jak nic 😉

SKŁADNIKI:

  • 500 g makaronu krótkiego, np. świderki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży pomidor
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżeczka vegety natur + 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki mleka + łyżka masła
  • 400 g kukurydzy (może być mrożona lub konserwowa z puszki)
  • świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, curry, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, lubczyk, świeżo zmielona w moździerzu lub ugnieciona kolendra
  • żółty tarty ser do posypania zapiekanki + natka pietruszki
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

W głębszej patelni, na maśle przesmaż mięso razem z cienkimi plasterkami pieczarek i cebulą pokrojoną w małą kostkę. Gdy się podsmażą dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę, dobrze przypraw. Smaż jeszcze chwilę do połączenia się składników, mieszaj.

W osolonej wodzie ugotuj makaron krócej o kilka minut niż wskazane na opakowaniu.

W 1,5 szklance wrzątku rozpuść 1,5 łyżeczki vegety natur.

W szklance ciepłego mleka rozpuść łyżkę dobrego jakościowo masła.

W większej misce wymieszaj wszystko razem: makaron, szklankę vegety, mleko, kukurydzę, mięsny farsz z patelni oraz garść startego żółtego sera (zostaw też na wierzch na posypanie zapiekanki). W razie czego dopraw do smaku.

Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 35 x 25) wypełnijcie farszem mięsno – makaronowym. Posypcie tartym serem.

Pieczcie w temp. 180 st. C przez 30 – 35 minut na środkowej półce bez termoobiegu (grzanie góra – dół).

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.