Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Jeśli jesteście mięsożercami i szukacie ciekawego przepisu na obiad to mam dla Was smaczną propozycję 😉 Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i oliwkami. Wszystko pod serowo-śmietanową kołderką. Zapiekanka na duży obiad rodzinny lub dwa dni. Odgrzewana w piekarniku też świetnie smakuje na drugi dzień. Można spakować na lunch-box. Dodatkiem jest sałata z cukinią, pomidorkami i oliwkami z domowym winegretem. Pycha mówię Wam! Gotową zapiekankę dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii.

SKŁADNIKI:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 300 g makaronu typu świderki, mogą być z mąki ryżowej
  • 1 szklanka passaty
  • 500 g sosu bolońskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść czarnych posiekanych oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji lub listki bazylii

SOS SEROWO-ŚMIETANOWY NA WIERZCH:

  • 2 jajka
  • szklanka śmietany 18%
  • 300 g tartego żółtego sera

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Zapiekankę przygotowałam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach: 25 x 35 cm, może być mniejsza i wyższa.

PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam i układam w większym naczyniu żaroodpornym.

Na oleju przesmażam posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję mięso, smażę do uzyskania jasnego koloru mięsa. Wlewam sos boloński i passatę, przyprawiam do smaku. Dodaję posiekane oliwki, mieszam.

Sos: w misce mieszam jajka, śmietanę i tarty ser, mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego na makaron wykładam równomiernie mięso z patelni, polewam sosem serowo-śmietanowym.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Zapiekankę wstawiam na środkową półkę i piekę około 40 minut. Podaję z sałatą i warzywami.

Smacznego 😉

4 odpowiedzi na “Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *