Jeśli jesteście mięsożercami i szukacie ciekawego przepisu na obiad to mam dla Was smaczną propozycję 😉 Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i oliwkami. Wszystko pod serowo-śmietanową kołderką. Zapiekanka na duży obiad rodzinny lub dwa dni. Odgrzewana w piekarniku też świetnie smakuje na drugi dzień. Można spakować na lunch-box. Dodatkiem jest sałata z cukinią, pomidorkami i oliwkami z domowym winegretem. Pycha mówię Wam! Gotową zapiekankę dekoruję posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii.
SKŁADNIKI:
- 600 g mięsa mielonego
- 300 g makaronu typu świderki, mogą być z mąki ryżowej
- 1 szklanka passaty
- 500 g sosu bolońskiego
- 3 ząbki czosnku
- garść czarnych posiekanych oliwek
- 2 średniej wielkości cebule
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji lub listki bazylii
SOS SEROWO-ŚMIETANOWY NA WIERZCH:
- 2 jajka
- szklanka śmietany 18%
- 300 g tartego żółtego sera
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Zapiekankę przygotowałam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach: 25 x 35 cm, może być mniejsza i wyższa.
PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam i układam w większym naczyniu żaroodpornym.
Na oleju przesmażam posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję mięso, smażę do uzyskania jasnego koloru mięsa. Wlewam sos boloński i passatę, przyprawiam do smaku. Dodaję posiekane oliwki, mieszam.
Sos: w misce mieszam jajka, śmietanę i tarty ser, mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego na makaron wykładam równomiernie mięso z patelni, polewam sosem serowo-śmietanowym.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Zapiekankę wstawiam na środkową półkę i piekę około 40 minut. Podaję z sałatą i warzywami.
Smacznego 😉
uwielbiam takie zapiekanki:)
SZkoda że tu wcześniejnie nie wpadłam takie zapiekanki uwielbiam
Przepis wart wypróbowania. Wygląda i brzmi bardzo apetycznie.
Dziękuję i polecam 🙂