Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami

Jeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie – co macie i lubicie) i sos z ziołami.

Składniki:

  • ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne)
  • warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę
  • ser brie naturalny 125 g
  • 4 parówki z szynki
  • przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra
  • masło klarowane do smażenia
  • 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie)
  • sos:
  • szklanka bulionu
  • szklanka mleka
  • 5 dag masła
  • ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę
  • 1/4 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
  • na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim ogniu razem z cebulą i czosnkiem wymieszane razem mrożone warzywa,
  • ser brie pokrój w kostkę,
  • przygotuj sos: rozgrzej w rondlu masło, dodaj czosnek, smaż chwilę, ciągle mieszając dodawaj powoli mąkę, mieszaj rózgą, następnie powoli dodaj bulion i mleko, mieszaj,
  • naczynie żaroodporne (u mnie wymiary 20×22) wysmaruj masłem klarowanym, układaj warstwowo: makaron, warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem,
  • wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej,
  • pieczcie w temp. 200C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 20-25 minut, smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.