ZAPIEKANKA PASTERSKA

Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i wyjątkowy, który przygotujesz przez cały rok. Poniżej mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie.

Zapiekanka pasterska


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki zielonego groszku, mrożonego – 60 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego + szklanka wody lub szklanka passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

SKŁADNIKI NA PUREE ZIEMNIACZANE:

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzam, wlewam mleko, dodaję masło i gałkę muszkatołową, ugniatam na puree. Odstawiam na bok.

Na patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim posiekaną drobniutko cebulę. Gdy się zeszkli dodaję mięso mielone. Smażę tak do momentu aż mięso straci surowość, przyprawiam, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.

Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do mięsa razem z zielonym groszkiem. Wlewam koncentrat rozrobiony w szklance wody (lub passatę pomidorową) i smażę kilka minut często mieszając, by dokładnie rozprowadzić powstały sos.

Do naczynia żaroodpornego wylewam mięso wraz z sosem z patelni, na nie układam równomiernie puree ziemniaczane.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu) i wstawiam zapiekankę na 40-45 minut.

Zapiekankę pasterską podaję ze świeżą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.