Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na smaczne danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i pyszny. Zapiekanka prosta w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Zapraszam na mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie.

Zapiekanka pasterska


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki zielonego groszku, mrożonego – 60 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego + szklanka wody lub szklanka passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

SKŁADNIKI NA PUREE ZIEMNIACZANE:

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzam, ugniatam. Wlewam 60 ml mleka, dodaję dwie łyżki masła i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie ugniatam na puree. Tak przygotowane kremowe ziemniaki odstawiam na bok.

Przygotowuję mięsny sos.

Obieram cebulę oraz czosnek. Siekam w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewam sześć łyżek oleju. Przesmażam na nim posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli wrzucam posiekany czosnek, po minucie dodaję mięso mielone. Mięso z cebulą podsmażam na średniej mocy palnika (w zależności od rodzaju mięsa) 15 minut, przyprawiam.

Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do mięsa razem z zielonym groszkiem. Wlewam koncentrat rozrobiony w szklance wody. Możesz zastąpić go szklanką passaty pomidorowej.

Całość chwilę podsmażam.

Do naczynia żaroodpornego wlewam mięsny sos, na wierzch układam równomiernie puree ziemniaczane.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Zapiekankę wstawiam na środkowąpółkępiekarnika na ok. 40 minut.

Zapiekankę pasterską podaję ze świeżą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Zapiekanka pasterska”

Skomentuj Dagmara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *