Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na smaczne danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i pyszny. Zapiekanka prosta w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Zapraszam na mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie.
Zapiekanka pasterska
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- ½ szklanki zielonego groszku, mrożonego – 60 g
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego + szklanka wody lub szklanka passaty pomidorowej
- sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
- 6 łyżek oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA PUREE ZIEMNIACZANE:
- 1 kg ziemniaków
- 60 ml mleka
- 2 łyżki masła
- sól
- ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzam, ugniatam. Wlewam 60 ml mleka, dodaję dwie łyżki masła i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie ugniatam na puree. Tak przygotowane kremowe ziemniaki odstawiam na bok.
Przygotowuję mięsny sos.
Obieram cebulę oraz czosnek. Siekam w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam sześć łyżek oleju. Przesmażam na nim posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli wrzucam posiekany czosnek, po minucie dodaję mięso mielone. Mięso z cebulą podsmażam na średniej mocy palnika (w zależności od rodzaju mięsa) 15 minut, przyprawiam.
Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do mięsa razem z zielonym groszkiem. Wlewam koncentrat rozrobiony w szklance wody. Możesz zastąpić go szklanką passaty pomidorowej.
Całość chwilę podsmażam.
Do naczynia żaroodpornego wlewam mięsny sos, na wierzch układam równomiernie puree ziemniaczane.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Zapiekankę wstawiam na środkowąpółkępiekarnika na ok. 40 minut.
Zapiekankę pasterską podaję ze świeżą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.
Smacznego.
Na pewno zrobię, danie wygląda świetnie:)