ŻEBERKA Z CYDREM

Zapach jeszcze do teraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. 😉 plu surówka – pyszne domowe danie gotowe. Polecam przepis na żeberka z dodatkiem cydru i miodu 🙂

SKŁADNIKI:

  • 800 g wieprzowych żeberek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, łyżeczka vegety natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, łyżka gorczycy
  • 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 5 ziarenek jałowca
  • ok. 2-3 łyżek mąki kukurydzianej (bezglutenowo, jeśli chcecie zagęśćcie sos inną mąką lub wcale)
  • 1/3 szklanki cydru
  • łyżka miodu, łyżeczka musztardy sarepskiej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje są wielkości – na oko – placka ziemniaczanego 🙂

Przypraw solą, pieprzem, obiema rodzajami papryk i majerankiem i smaż z obu stron na średnio – większym ogniu przez około 2 minuty na każdej stronie.

W garnku na kilku łyżkach oleju przesmaż pokrojony w talarki czosnek i w cienkie piórka cebule. Dodaj wodę i pozostałe przyprawy, tj. liść, ziele, jałowiec, vegetę, dodaj mięso wraz z powstałym na patelni sosem (dodaj na patelnię wodę i wypłucz dolewając taki pozostały sos do garnka z mięsem, nic nie może się zmarnować, a ten sos jest bardzo cenny i smakowy). Po kilku minutach dodaj musztardę, miód, podlej cydrem.

Mieszaj, duś do miękkości żeberek, na koniec zagęść mąką kukurydzianą, ewentualnie ponownie dopraw do smaku.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.