Żelki

Domowe kolorowe żelki znów się kłaniają. Moja zdrowsza wersja sklepowych żelków, słodkiej domowej przekąski, na które jak dziecko zapraszam 🙂

Przechowuję je w słoiku szczelnie zamkniętym choć przy każdym podejściu widzę, że jakimś cudem jest ich coraz mniej 😉 smacznego;)

Składniki:

  • 100 ml soku wiśniowego, jabłkowego czy wieloowocowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Uwaga, żelatyny nie zagotowujemy tylko podgrzewamy.

Odmierzam 100 ml soku.

Do garnuszka wsypuję 6 łyżeczek żelatyny, dolewam sok, lekko mieszam, zostawiam na około 10 minut do napęcznienia.

Po tym czasie dodaję 3 łyżeczki soku z cytryny, mieszam i wstawiam na średni gaz (nie doprowadzam do wrzenia, nie zagotowuje), mieszam cały czas łyżką, żelatyna momentalnie się rozpuszcza.

Gdy żelatyna się rozpuści dodaję cukier (lub dosładzam wedle uznania w zależności od rodzaju soku i jego słodyczy), mieszam do rozpuszczenia się cukru.

Przygotowuję dwie silikonowe formy do pralinek i rozlewam łyżką ciepły płyn do foremek, przestudzam na blacie.

Chłodne wstawiam do lodówki na kilka godzin aż masa stwardnieje. Domowe żelki gotowe 😉

Jedna odpowiedź do “Żelki”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.