ZIELONE CIASTO Z RODZYNKAMI

Zielone ciasto, czyli ciasto ze szpinakiem (którego wcale nie czuć) z dodatkiem skórki z cytryny oraz rodzynek – świetny wybór na coś słodkiego do kawy, dla rodziny, bliskich, na imprezę – polecam, bo świetnie wygląda i smakuje:) Zielone ciasto z rodzynkami to prosty przepis na ciasto, na jedną keksówkę, zachwyci każdego swym smakiem i wyglądem. U mnie zrobiło furorę! Nie można przejść obojętnie! 😉 Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą z białej, gorzkiej/mlecznej czekolady. Polecam jak nic.

Przepis na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm.
Wszystkie składniki są w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

SKŁADNIKI:

  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek + mała łyżeczka mąki do obtoczenia
  • skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny (bez białej wewnętrznej części zwanej albedo)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak umyj, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Następnie umieść go razem z olejem w misie blendera, zmiksuj na gładko.

W oddzielnym naczyniu zmiksuj 3 całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj zmiksowany szpinak, wymieszaj do połączenia.

Do zielonej masy dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny, wymieszaj do połączenia składników.

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.

Piecz w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz mocy; w piekarnikach grzanych butlą gazu ciasto piekłam ok. 60 minut.

Gotowe wyłóż na blat, wystudź i posyp cukrem pudrem. Można udekorować lukrem lub polewą z białej lub gorzkiej czekolady.

Smacznego! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.