Zielone puree

Fana sprawa dla małych pomocników, na których oczach z puree ziemniaczanego powstaje zielona smaczna i zdrowa masa ziemniaczana.

Takie puree to zdrowe i sprytne rozwiązanie dla dzieci. Oprócz ziemniaków jedzą także inne witaminy zawarte w warzywach. Bo nie tylko zielony groszek można dodać, może to być także szpinak, fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior.

Można tworzyć ziemniaczane tęcze na talerzu – pomarańczowe po dodaniu marchewki, koloru czerwonego wina – po dodaniu buraków, koloru różowego wina – po dodaniu pomidorów czy passaty, żółte – po dodaniu kukurydzy.

Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne warzywa.

Składniki:

  • +/- 2 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki zielonego mrożonego groszku
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Groszek lekko zagotuj w oddzielnym garnuszku, wystudź, włóż do blendera i zmiksuj z połową szklanki mleka na gładko.

Ziemniaki utłucz na gładko lub przepuść przez praskę do ziemniaków, dodaj szklankę mleka i masło. Dokładnie wymieszaj, dodaj zieloną masę z groszku i mleka, zakręć porządnie w garnku na gładko.

Smacznego zielonego!

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.