Ziemniaczane kulki z chrzanową nutą

Mogą posłużyć Wam jako ciekawa alternatywa zwykłych ziemniaków z wody do mięsnego lub rybnego obiadu, jako samo danie polane sosem śmietanowym, pomidorowym, pieczarkowym, gzikiem lub jako przystawka.

Smakują na ciepło, jak i na zimno, czasem podaję je np. do serków, wędlin, czy dipów.

Składniki:

  • kg ziemniaków
  • koper 1 pęczek
  • pieczarki 200 g
  • sól, pieprz, papryka ostra wg uznania
  • chrzan 1 łyżka
  • 2 łyżki mleka
  • cebula 2 sztuka
  • mielone siemię lniane wg potrzeb
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję z łyżką chrzanu, mlekiem i solą (wg uznania).

Gdy są miękkie odparowuję i zagniatam na gładko. Dodaję podsmażone pieczarki z cebulką, koper i formuję nieduże kulki. Przyprawiam wg uznania i obtaczam w siemieniu lnianym. Jeżeli Wam się nie kleją możecie dodać 1 jajko lub dosypać mąkę ziemniaczaną do uzyskania odpowiedniej kleistości.

Smażę na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.