Ziemniaczano-szpinakowe kulki

Wspaniały dodatek do mięs. Inne niż tradycyjne ziemniaki z wody. Chrupiące zielone szpinakowo-ziemniaczane kulki panierowane bułką tartą.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • sól, mleko
  • masło
  • jajko
  • świeży koper
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki chrzanu
  • bułka tarta plus gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i 2 łyżkach chrzanu, odlej wodę, dodaj odrobinę masła i mleka. Przepuść przez praskę, tak by nie było grudek. W między czasie rozmroź szpinak na patelni, nie przykrywaj, niech odparuje woda. Do miski wrzuć ziemniaki, jajko, dodaj przyprawy, drobno posiekany koper i szpinak, wymieszaj dokładnie.

Formuj kulki trochę większe niż orzech włoski. Obtaczaj w bułce tartej wymieszanej z gałką muszkatołową i smaż na głębokim oleju. Na końcu ułóż na ręczniku papierowym. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.