Wspaniały dodatek do mięs i surówek wszelakich. Inne niż tradycyjne ziemniaki z wody. Chrupiące zielone szpinakowo-ziemniaczane kulki panierowane bułką tartą. Polecam jako dodatek do dań obiadowych, są pyszne!
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg ziemniaków
- opakowanie szpinaku mrożonego
- sól, mleko
- masło
- jajko
- świeży koper
- olej rzepakowy
- 2 łyżki chrzanu
- bułka tarta plus gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i 2 łyżkach chrzanu, odlej wodę, dodaj odrobinę masła i mleka. Przepuść przez praskę, tak by nie było grudek. W między czasie rozmroź szpinak na patelni, nie przykrywaj, niech odparuje woda. Do miski wrzuć ziemniaki, jajko, dodaj przyprawy, drobno posiekany koper i szpinak, wymieszaj dokładnie.
Formuj kulki trochę większe niż orzech włoski. Obtaczaj w bułce tartej wymieszanej z gałką muszkatołową i smaż na głębokim oleju. Na końcu ułóż na ręczniku papierowym. Smacznego 🙂