ZIEMNIAKI PIECZONE

Hop! dziś porcja ziemniaków aromatycznych, pieczonych, z zachowaniem wszystkich cennych składników. Ze skórką (polecam szczególnie) lub bez, dobrze doprawione, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz, idealne dla mnie! Ziemniaki pieczone pasują do rozmaitych mięs smażonych, pieczonych, duszonych, wszelakich surówek, świeżych sałat, warzyw z wody lub patelni. Dla mnie to też danie jarskie podane bez dodatków – pyszne, gorące i chrupiące ziemniaki pieczone zastąpią porcję frytek – do tego zsiadłe mleko lub maślanka 😉

SKŁADNIKI:

  • 800 – 1000 g ziemniaków
  • sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka, mieszanka ziół kuchni polskiej (w jej skład wchodzą: natka pietruszki, szczypiorek, liść kopru, liść lubczyku, majeranek, tymianek, cząber, estragon)
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki dobrze myję, obieram lub nie, kroję wzdłuż dłuższej części na cztery. Powstają jakby łódeczki z ziemniaków. Przyprawiam, polewam niewielką ilością oleju, mieszam dłońmi, tak by przyprawy oblepiły z każdej strony ziemniaki.

Ziemniaki piekę w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez 45 minut. Po tym czasie zwiększam temp. do 200 st. C i przypiekam je na rumiano jakieś 5-8 minut. Sprawdzam widelcem czy ziemniaki są gotowe.

Smacznego 😉

4 odpowiedzi do “ZIEMNIAKI PIECZONE”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.