Aromatyczny i zdrowy obiad składający się z dużej ilości pieczonych warzyw doprawionych ziołami. Wspaniały obiad dla całej rodziny. Możecie także do tego zestawu warzyw dodać marchewkę lub fasolkę.
Najczęściej podaję go z kefirem lub maślanką, dobrym domowym zsiadłym mlekiem. Posypuję koperkiem lub natką. Takie warzywa można podawać także w wersji mięsnej z dodatkiem kawałków kurczaka lub nóżek kaczki i domową ostrzejszą surówką, np. z pora lub colesław.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 3 duże pieczarki
- 1 cukinia
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- połowa ostrej papryczki
- 3 suszone pomidory z zalewy
- przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, suszony czosnek
- 4-5 łyżek oleju
- łyżka masła
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, osuszamy. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, pietruszkę obieramy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub większą kostkę, resztę warzyw w talarki lub nie za dużą kostkę.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy, polewamy olejem, dodajemy masło, mieszamy tak by warzywa równomiernie pokryć tłuszczem i przyprawami.
Pieczemy w temp. 200C grzaniem góra-dół przez godzinę, od czasu do czasu mieszając warzywa płaską dużą łyżką lub cedzakiem.
Smacznego;)