Ziemniaki z warzywami pieczone w ziołach

Aromatyczny i zdrowy obiad składający się z dużej ilości pieczonych warzyw doprawionych ziołami. Wspaniały obiad dla całej rodziny. Możecie także do tego zestawu warzyw dodać marchewkę lub fasolkę.

Najczęściej podaję go z kefirem lub maślanką, dobrym domowym zsiadłym mlekiem. Posypuję koperkiem lub natką. Takie warzywa można podawać także w wersji mięsnej z dodatkiem kawałków kurczaka lub nóżek kaczki i domową ostrzejszą surówką, np. z pora lub colesław.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cukinia
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • połowa ostrej papryczki
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, suszony czosnek
  • 4-5 łyżek oleju
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, osuszamy. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, pietruszkę obieramy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub większą kostkę, resztę warzyw w talarki lub nie za dużą kostkę.

Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy, polewamy olejem, dodajemy masło, mieszamy tak by warzywa równomiernie pokryć tłuszczem i przyprawami.

Pieczemy w temp. 200C grzaniem góra-dół przez godzinę, od czasu do czasu mieszając warzywa płaską dużą łyżką lub cedzakiem.

Smacznego;)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.