Ziołowa pierś kurczaka

Czasem zdarza mi się przygotować kotlety z piersi kurczaka. Najczęściej są bez panierki, ale zdarzają się tradycyjnie obtoczone w bułce lub mące z jajkiem, takie chrupiące z zewnątrz a soczyste i delikatne w środku.

Wcześniej zawsze długo marynowane, dzięki czemu mięso ma wspaniały smak, jest soczyste, pachnie ulubionymi ziołami, przyprawami.

Dziś pierś w całości, ale podana inaczej niż zwykle. Dzięki ponacinaniu mięsa całe danie na talerzu wygląda bardzo ładnie, oprócz tego że smakuje. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Polecam z sosem grzybowym, roztopionym masłem.

Do mięsa serwuję ziemniaki pieczone, gotowane, kopytka odsmażone lub kasze. Dodatkowo surówka, może być mizeria, buraczki lub colesław. Podawajcie z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami, sałatką, w bułce z sałatą.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, lubczyk, przyprawa do drobiu
  • masło klarowane do smażenia (lub olej jeśli wolicie, ale ja odkąd odkryłam dobre masło klarowane smażę na nim niemalże wszystko co się da, gdyż mięsu i innym potraw nadaje piękny maślany smak;)

Wykonanie:

Umytą, oczyszczoną z błon i osuszoną pierś kroję na 4 kawałki, na pół i wzdłuż, nie tłukę tylko nacinam skośnie wzdłuż każdego kotleta (uwaga, by nie przeciąć na wylot mięsa), dobrze przyprawiam, moczę w roztrzepanym jajku z dodatkiem dużej ilości ziół.

Smażę na rozgrzanym maśle zaczynając od tej ponacinanej strony kotleta. Będzie ładnie zarumienione i rozchylone.

Jedna odpowiedź do “Ziołowa pierś kurczaka”

Pozostaw odpowiedź Ewka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.