Dziś pieczone udka kurczaka, mocno doprawione ziołami, aromatyczne i soczyste. Pieczone z dodatkiem soku z cytryny. Chrupiąca skórka. Podane z puree z ziemniaków i selera oraz marchewką z groszkiem. Na upieczone udka wylewam sos pomidorowy z pomidorów krojonych, ziół i kaparów uprzednio podgrzanym, przepis poniżej. Obiad na każdą okazję!
SKŁADNIKI:
- 4 udka z kurczaka (ćwiartki)
- sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, ostra, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, mielony czosnek i tymianek
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, płaska łyżeczka cukru pudru
- 1,5 łyżki kaparów
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, smaruję olejem i dobrze przyprawiam. Nacieram dokładnie z obu stron. Skrapiam sokiem z 1/2 cytryny. Odstawiam na całą noc do lodówki lub chociaż na 2-3 godziny, by przyprawy wniknęły w mięso.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu polewając mięso powstałym tłuszczem/sosem.
Przygotowuję sos pomidorowy: w garnku na łyżce oliwy przesmażam posiekany czosnek. Gdy się lekko zarumieni dodaję pomidory z puszki. Smażę kilka minut, dodaję kapary, przyprawiam.
Pod koniec pieczenia kurczaka polewam go pomidorowym sosem, zapiekam jeszcze parę minut do połączenia smaków i podaję.
Smacznego 🙂
Zamiast kaparów możecie dodać garść posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych. Będzie równie pysznie!
Przepis idealny dla mnie
Polecam 😉