ZIOŁOWE UDKA KURCZAKA Z KAPARAMI

Dziś pieczone udka kurczaka, mocno doprawione ziołami, aromatyczne i soczyste. Pieczone z dodatkiem soku z cytryny. Chrupiąca skórka. Podane z puree z ziemniaków i selera oraz marchewką z groszkiem. Na upieczone udka wylewam sos pomidorowy z pomidorów krojonych, ziół i kaparów uprzednio podgrzanym, przepis poniżej. Obiad na każdą okazję!

SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka (ćwiartki)
  • sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, ostra, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, mielony czosnek i tymianek
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1,5 łyżki kaparów
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, smaruję olejem i dobrze przyprawiam. Nacieram dokładnie z obu stron. Skrapiam sokiem z 1/2 cytryny. Odstawiam na całą noc do lodówki lub chociaż na 2-3 godziny, by przyprawy wniknęły w mięso.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu polewając mięso powstałym tłuszczem/sosem.

Przygotowuję sos pomidorowy: w garnku na łyżce oliwy przesmażam posiekany czosnek. Gdy się lekko zarumieni dodaję pomidory z puszki. Smażę kilka minut, dodaję kapary, przyprawiam.

Pod koniec pieczenia kurczaka polewam go pomidorowym sosem, zapiekam jeszcze parę minut do połączenia smaków i podaję.

Smacznego 🙂

Zamiast kaparów możecie dodać garść posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych. Będzie równie pysznie!

2 odpowiedzi do “ZIOŁOWE UDKA KURCZAKA Z KAPARAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.