Żółta fasolka szparagowa. Jak ugotować?

Fantastyczna żółta świeża fasolka szparagowa. Dla mnie totalny klasyk smaku dzieciństwa. Lataliśmy z gotowaną fasolką w emaliowanych kolorowych kubkach bawiąc się przy trzepaku.

Fasolka obowiązkowo polana roztopionym tłuszczem, u nas masłem wymieszanym z bułką tartą.

Świetny obiad wege, dla tych co za mało niech będzie przekąska czy przystawka, wstęp przed kolejnym daniem lub coś na ząb, obowiązkowo na ciepło i z bułeczką!

Jeśli lubisz i jadasz także zieloną fasolkę to ugotuj ją w podobny sposób, pamiętając tylko że zielona fasolka dłużej się gotuje, jakieś 20 minut. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje.

Składniki:

  • 350 g fasolki szparagowej żółtej świeżej
  • płaska łyżeczka soli
  • nieco większa łyżeczka cukru
  • zimna woda

Do podania:

  • 3 łyżki masła
  • 4 – 4,5 łyżeczki bułki tartej

Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą?

 

Przygotowanie:

Fasolkę płuczę w zimnej wodzie, oczyszczam odcinając delikatnie końce.

Wrzucam do garnka i zalewam wodą lekko ponad stan fasolki. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz i gotuję jakieś 15-18 minut, próbuję czy fasolka mi odpowiada. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje, nawet od 4 do 10 minut jest gotowa. Trzeba próbować w trakcie gotowania, to najlepszy sposób (u mnie także na makaron, kasze, ryż).

W rondelku roztapiam masło, dodaję bułkę tartą energicznie mieszając, w razie potrzeby lekko dosalam gdyby fasolka okazała się zbyt mało słona.

Gotową ciepłą fasolkę polewam roztopionym masłem wymieszanym z bułką. Podaję:) SMACZNEGO!

Inne rady:

  1. Można także gotową fasolkę przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Ja tego nie robię, wolę gorącą i nawet lekko rozgotowaną mięciutką fasolkę.
  2. Do zasmażki w rondelku lub na patelni można wrzucić gotowaną fasolkę i razem chwilę przesmażyć do połączenia.
  3. Na 500 g fasolki potrzebne są ok. 2 l wody, 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka soli.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.