Fantastyczna żółta świeża fasolka szparagowa. Dla mnie totalny powrót do smaku dzieciństwa. Biegaliśmy z gotowaną fasolką w emaliowanych kolorowych kubkach bawiąc się przy trzepaku. Fasolka obowiązkowo polana roztopionym tłuszczem, u nas masłem wymieszanym z bułką tartą.
Świetny obiad wege, dla tych co za mało niech będzie przekąska czy przystawka, wstęp przed kolejnym daniem lub coś na ząb, obowiązkowo na ciepło i z bułeczką!
Jeśli lubisz i jadasz także zieloną fasolkę to ugotuj ją w podobny sposób, pamiętając tylko że zielona fasolka dłużej się gotuje, jakieś 20 minut. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje.
SKŁADNIKI:
- 350 g fasolki szparagowej żółtej świeżej
- płaska łyżeczka soli
- nieco większa łyżeczka cukru
- zimna woda
DO PODANIA:
- 3 łyżki masła
- 4 – 4,5 łyżeczki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę płuczę w zimnej wodzie, oczyszczam odcinając delikatnie końce.
Wrzucam do garnka i zalewam wodą lekko ponad stan fasolki. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz i gotuję jakieś 15-18 minut, próbuję czy fasolka mi odpowiada. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje, nawet od 4 do 10 minut jest już gotowa. Trzeba próbować w trakcie gotowania, to najlepszy sposób, u mnie także na makaron, kasze wszelakie i ryż.
W rondelku roztapiam masło, dodaję bułkę tartą energicznie mieszając, w razie potrzeby lekko dosalam gdyby fasolka okazała się zbyt mało słona.
Gotową ciepłą fasolkę polewam roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą. Podaję od razu.
SMACZNEGO 🙂
Inne rady:
- Można także gotową fasolkę przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Ja tego nie robię, wolę gorącą i nawet lekko rozgotowaną mięciutką fasolkę.
- Do zasmażki w rondelku lub na patelni można wrzucić gotowaną fasolkę i razem chwilę przesmażyć do połączenia.
- Na 500 g fasolki potrzebne są ok. 2 l wody, 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka soli.