ZUPA BURACZKOWA

Jedna z lepszych zup serwowana w naszym domu, aromatyczna i wspaniała w smaku. Zupę przygotujesz w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Zupa buraczkowa podana ze śmietanką i świeżo posiekanym koperkiem smakuje najlepiej.

Zupa buraczkowa


SKŁADNIKI:

  • 1,250 l bulionu lub rosołu
  • 5 niedużych buraków – 500 g
  • 3 ziemniaki – 330 g
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek pora – jasna część
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru
  • 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego
  • do podania koperek

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania zupy wybieram garnek o pojemności 2,5 – 3 litrów.

Marchewkę, pietruszki oraz ziemniaki obieram i kroję w niedużą kostkę. Buraki myję, obieram, kroję w małą kostkę – polecam założyć jednorazowe rękawiczki, by nie ubrudzić dłoni.

W garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim obrane i posiekane w kosteczkę: cebulę i pora. Smażę je 5 minut, często mieszając. Następnie wlewam bulion, wrzucam ziele i liść laurowy. Chwilę gotuję na średniej mocy palnika.

Dodaję warzywa (bez czosnku) i gotuję 10 minut często mieszając.

Po tym czasie wrzucam obrane całe ząbki czosnku, zupę gotuję na średnim ogniu przez ok. 30 minut do momentu aż warzywa zmiękną.

Na koniec gotowania dodaję łyżeczkę soku z cytryny i śmietankę, mieszam.

Zupa buraczkowa gotowa – najlepiej smakuje ze świeżo skrojonym koperkiem.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “ZUPA BURACZKOWA”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.