Zupa cebulowa z mięsem mielonym i serem

Baardzo pożywna i aromatyczna zupa, którą przygotowuje moja mama, od dawna także ja 🙂 Jest wspaniała!

Jak ją przygotujecie sami się przekonacie, że nic więcej nie trzeba mówić 🙂 Smacznego 🙂

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 2 litry wody
  • 12 cebul
  • 2 serki topione śmietankowe
  • włoszczyzna: marchewki, seler, pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • papryka słodka, ostra
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na maśle klarowanym. Gdy zmieni kolor przyprawiamy obficie przyprawami. W tym czasie gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem włoszczyznę. Cebulę kroimy na pół i w cienki piórka, podsmażamy na maśle. Gdy zmięknie dodajemy ją do wywaru razem z mięsem, mieszamy, przyprawiamy, gotujemy na wolnym ogniu.

Serki topione kroimy na malutkie kosteczki i powoli dodajemy do gorącej zupy, mieszamy do rozpuszczenia.

Doprawiamy do smaku majerankiem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.