ZUPA GRZYBOWA

Pyszna zupa grzybowa z prawdziwkami i podgrzybkami ze słoika przesmażonymi na maśle oraz świeżymi pieczarkami. Pieczarki są świetnym dodatkiem do zupy grzybowej osiągalnym przez cały rok. Jeśli jest sezon korzystam ze świeżych leśnych grzybów, obecnie z mrożonych lub tych gotowych ze słoika. Aromatyczna zupa grzybowa, z lubczykiem, słodką papryką, zaprawiona śmietaną i podana ze świeżo skrojonym koperkiem i makaronem.

Zupę grzybową zaprawiam śmietaną 18% lub słodką śmietanką kremówką, czasem wcale. Wtedy wyczuwalny jest mocny aromat grzybów i świeżego kopru lub natki. Zupę grzybową podaję z grzankami, makaronem lub bez dodatków.

SKŁADNIKI:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 słoik grzybów leśnych, u mnie podgrzybki i prawdziwki
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w mniejszą kostkę
  • 2 cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka vegety natur
  • masło do smażenia
  • śmietana kremówka lub śmietana 18%
  • świeży koper lub natka oraz makaron nitki do podania

PRZYGOTOWANIE:

Na niewielkiej ilości masła w garnku przesmażam dobrze umyte i posiekane w plasterki pieczarki oraz marchewkę, dodaję drobno posiekaną cebulę i cały, ale obrany ząbek czosnku. Po kilku minutach dodaję grzyby ze słoika. Smażę kilka minut na średnim ogniu, często mieszam.

Pod koniec smażenia wyjmuję ząbek czosnku, wlewam bulion, dodaję liść i ziele oraz posiekanego ziemniaka, całość lekko zagotowuję, przyprawiam. Gotuję na średnim ogniu do miękkości marchewki i ziemniaka.

Śmietankę hartuję – wlewam trochę gorącego bulionu do szklanki i dodaję śmietankę. Mieszam, dodaję powoli do zupy. Całość doprawiam jeszcze do smaku.

Zupę grzybową podaję z makaronem.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “ZUPA GRZYBOWA”

  1. Bardzo fajny, nie trudny przepis. Następnym razem go wykorzystam, bo w tym roku ugotowałam grzybową trochę inaczej. Nie na bulionie, a na koncentracie grzybowej Krakus, zawiera w składzie suszone grzyby i smak jest super aromatyczny.

  2. Jest też bulion krakusa bardzo smaczny polecam do takiej zupki:)) grzyby i lubczyk super połączenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *