Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z dużą ilością mięsa wieprzowego, papryk, cebuli i przypraw to pyszne i treściwe danie jednogarnkowe. Zupa gulaszowa to jedna z lepszych sycących zup, którą podasz przez cały rok. Możesz ją ugotować na mięsie wieprzowym, wołowym lub połączeniu obu rodzajów mięs. Idealnie nadaje się szynka, łopatka, karczek, udziec.. Do zupy gulaszowej dodaję kolorowe papryki, możesz jednak dodać paprykę jednego koloru, np. czerwoną. Moją zupę wzbogacam dodatkiem pieczarek. Do zupy gulaszowej możesz śmiało dodać tartą marchew oraz pietruszkę. Zupa gulaszowa z tego przepisu wychodzi rewelacyjna w smaku, lekko ostra, idealna na obiad w tygodniu, na rodzinne uroczystości, do pracy. Jeśli lubisz dość syte i gęste zupy koniecznie wypróbuj mój przepis na zupę meksykańską z mielonym mięsem, warzywami i oliwkami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę gulaszową.

Zupa gulaszowa


SKŁADNIKI:

  • 1 kg szynki
  • 3 cebule
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 pieczarek
  • 1,5 l rosołu lub bulionu
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 6 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, oregano
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Zupę gulaszową zaczynam od przygotowania wszystkich składników.

Cebule i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę. Czosnek możesz przepuścić przez praskę. Jeśli nie masz cebuli możesz zastąpić ją dwoma porami – jasną częścią.

Mięso myję pod bieżącą zimną wodą, układam na desce, oczyszczam i kroję w kostkę.

Papryki myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję w niedużą kostkę.

W sporym garnku rozgrzewam trzy łyżki oleju. Przesmażam na nim kawałki szynki. Mięso smażę 8-10 minut.

Po tym czasie wrzucam posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, mieszam. Szynkę z cebulą i czosnkiem smażę przez 5 minut.

Wlewam 1,5 litra bulionu lub rosołu, dodaję trzy liście laurowe oraz 6 kulek ziela angielskiego. Dodaję pokrojoną w kostkę kolorową paprykę.

Zupę gotuję na średniej mocy palnika przez 30 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pieczarki.

Do zupy wsypuję łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki oregano oraz sporą szczyptę słodkiej i ostrej papryki. Zupę dokładnie mieszam i gotuję na średniej mocy palnika do miękkości mięsa.

Pod koniec gotowania zupy, gdy warzywa są już miękkie, wlewam puszkę krojonych pomidorów (400 g), przyprawiam solą oraz pieprzem. Możesz dodać więcej mielonej papryki, majeranku i oregano.

Zupę gulaszową gotuję jeszcze parę minut. Na koniec próbuję, ewentualnie doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa gulaszowa smakuje sama lub z pajdą chleba, bułki.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Zupa gulaszowa”

Skomentuj Kaja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *