ZUPA GULASZOWA

Pożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;)

Zupa gulaszowa

SKŁADNIKI:

  • 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży pomidor
  • 3 szklanki bulionu (szklanka 250 ml)
  • 6 ziemniaków – 800 g
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz, cząber, lubczyk, oregano, papryka słodka i ostra
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • do podania natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Obieram cebulę i czosnek, siekam drobno. Paprykę i pomidora kroję w kostkę. Ziemniaki obieram i także kroję w kostkę. Staram się, by wszystkie warzywa i mięso były tej samej wielkości.

Mięso myję, lekko osuszam, kroję w niebyt dużą, ale równą kostkę.

W garnku rozgrzewam 3 łyżki masła klarowanego. Przesmażam na nim mięso, gdy zmieni kolor przyprawiam obficie papryką ostrą i słodką. Wtedy też dodaję czosnek i cebulę, smażę kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków.

Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.