Pożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;)
Zupa gulaszowa
SKŁADNIKI:
- 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 duży pomidor
- 3 szklanki bulionu (szklanka 250 ml)
- 6 ziemniaków – 800 g
- 500 g przecieru pomidorowego
- sól, świeżo zmielony pieprz, cząber, lubczyk, oregano, papryka słodka i ostra
- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki masła klarowanego
- do podania natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Obieram cebulę i czosnek, siekam drobno. Paprykę i pomidora kroję w kostkę. Ziemniaki obieram i także kroję w kostkę. Staram się, by wszystkie warzywa i mięso były tej samej wielkości.
Mięso myję, lekko osuszam, kroję w niebyt dużą, ale równą kostkę.
W garnku rozgrzewam 3 łyżki masła klarowanego. Przesmażam na nim mięso, gdy zmieni kolor przyprawiam obficie papryką ostrą i słodką. Wtedy też dodaję czosnek i cebulę, smażę kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków.
Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego 😉