ZUPA JARZYNOWA

Zupa jarzynowa powstaje u nas kilkanaście razy w miesiącu, bo jest zdrowa, świetnie sprawdza się na pierwsze danie, dziecku smakuje. Zupa to także dobre rozwiązanie na szybki i rozgrzewający lunch. Tradycyjna jarzynowa, na wywarze mięsnym z dużą ilością warzyw poleca się na obiad.

SKŁADNIKI:

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 4 nieduże ziemniaki
  • kawałek pora
  • 1 mała cebulka
  • 5 szklanek wody (o pojemności 250 ml)
  • 3 łyżki oleju + łyżeczka masła
  • mały pęczek lubczyku lub natki
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • do smaku sól, pieprz, vegeta natur

PRZYGOTOWANIE:

Podudzia myję, wkładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję liść i ziele angielskie, zagotowuję, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz i gotuję na średnim ogniu przez 40 minut. W międzyczasie zdejmuję łyżką powstające szumowiny.

Włoszczyznę, ziemniaki i cebulę obieram. Pora przekrawam na pół wzdłuż i siekam w cienkie talarki, przesmażam razem z posiekaną drobno cebulą na oleju i maśle. Marchew, ziemniaki, selera i pietruszkę kroję w niezbyt dużą/małą kostkę.

Do zupy dodaję włoszczyznę, sporą szczyptę vegety, przesmażonego pora wraz z cebulą (i tłuszczem, na którym się smażyły) oraz pęczek lubczyku/natki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, gotuję na średnim ogniu. Po 5 minutach dodaję ziemniaki. Gotuję do miękkości warzyw.

W razie potrzeby doprawiam do smaku vegetą i/lub pieprzem.

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “ZUPA JARZYNOWA”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.