Zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią z dodatkiem słodkiej śmietanki podana z koperkiem lub posiekaną natką to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Do zupy możesz dodać także zielony groszek lub posiekaną kiełbasę. Zapraszam po przepis.

SKŁADNIKI:

  • 1,250 l bulionu lub rosołu
  • 2 marchewki – 200 g
  • 1 pietruszka – 100 g
  • 3 ziemniaki – 400 g
  • 1 cukinia – 300 g
  • 1 cebula – 130 g
  • łyżka masła klarowanego – 25 g
  • sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki śmietanki 30 %

Uwagi do przepisu:

Warzywa ważone były przed obraniem.
1,250 l bulionu to 5 szklanek o pojemności 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

W średnim garnku (o pojemności 3 l) podgrzewam łyżkę masła klarowanego. Gdy się rozgrzeje przesmażam na nim posiekaną drobno cebulę, mieszam. Po ok. 5 minutach gdy cebula się zeszkli dodają pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażę warzywa kilka minut od czasu do czasu mieszając.

Wlewam bulion, dodaję liść i ziele, zagotowuję. Po tym czasie dodaję cukinię posiekaną w cienkie półplasterki. Zupę gotuję na średnim ogniu przez 25-30 minut do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodaję 4 łyżki śmietanki 30 %, przyprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję z koperkiem.

Smacznego!

2 odpowiedzi do “Zupa jarzynowa z cukinią”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.