Zupa jarzynowa z cukinią z dodatkiem słodkiej śmietanki podana z koperkiem lub posiekaną natką to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Do zupy możesz dodać także zielony groszek lub posiekaną kiełbasę. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:
- 1,250 l bulionu lub rosołu
- 2 marchewki – 200 g
- 1 pietruszka – 100 g
- 3 ziemniaki – 400 g
- 1 cukinia – 300 g
- 1 cebula – 130 g
- łyżka masła klarowanego – 25 g
- sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- 4 łyżki śmietanki 30 %
Uwagi do przepisu:
Warzywa ważone były przed obraniem.
1,250 l bulionu to 5 szklanek o pojemności 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W średnim garnku (o pojemności 3 l) podgrzewam łyżkę masła klarowanego. Gdy się rozgrzeje przesmażam na nim posiekaną drobno cebulę, mieszam. Po ok. 5 minutach gdy cebula się zeszkli dodają pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Smażę warzywa kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Wlewam bulion, dodaję liść i ziele, zagotowuję. Gotuję 20 minut. Po tym czasie dodaję cukinię posiekaną w cienkie półplasterki i pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Zupę gotuję na średnim ogniu kilka minut do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodaję 4 łyżki śmietanki 30 %, przyprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję z koperkiem.
Smacznego!
Pyszna zupka 😉
Dziękuję 🙂
Zupa super! Dziękuję za przepis;)
Ewelina