Zupa jarzynowa z kalafiorem

Zupa jarzynowa z kalafiorem to szybka i prosta propozycja na zupę warzywną na bulionie warzywnym. Bez dodatku mięsa, zabielona śmietaną lub śmietanką 30 %. To zupa, którą lubią dzieci i dorośli, przygotujesz ją przez cały rok ze świeżych lub mrożonych warzyw. Polecam przepis 😉

Zupa jarzynowa z kalafiorem


SKŁADNIKI:

  • 6 szklanek bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 mała cebulka
  • 6 niedużych różyczek kalafiora
  • garść fasolki szparagowej zielonej (lub żółtej – jak wolisz)
  • 2 lekko czubate łyżeczki śmietany 18 % lub 1/3 szklanki śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania posiekany koperek

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalafior i fasolka były u mnie mrożone. Możesz je wcześniej podsmażyć na łyżce masła i dodać do gotującej się zupy.


PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, odcinam końcówki z pietruszki i marchewki. Selera kroję na pół. Cebulę obieram, przekrawam na pół i opalam na gazie, suchej patelni lub w piekarniku.

Do garnka o pojemności ok. 3 l układam warzywa razem z opalonymi połówkami cebuli (oprócz fasolki i kalafiora), wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zagotowuję i zmniejszam gaz. Gotuję do lekkiej miękkości warzyw – marchewki, pietruszki i selera. Dodaję mrożone warzywa i łyżeczkę masła, zmniejszam palnik i gotuję na średnim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką do miękkości wszystkich warzyw.

Na końcu zabielam zupę śmietaną – w tym celu ją hartuję – wlewam do szklanki gorącą zupę i rozprowadzam w niej 2 łyżeczki śmietany. Wlewam ostrożnie do zupy, mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Zupę podaję udekorowaną posiekanym świeżym koperkiem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *