ZUPA JARZYNOWA Z KASZĄ

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną smakuje w sam raz. Danie pierwsze lub kompletny obiad z solidną porcją mięsa i warzyw. Treściwa, syta, porządnie doprawiona, na wywarze mięsno-warzywnym. Zupę podaję z koperkiem lub natką. Do zupy zamiast kaszy możecie dodać soczewicę zieloną/czerwoną oraz koncentrat pomidorowy/passatę. Będzie pysznie! Polecam także inną rozgrzewającą zupę jarzynową z pomidorami.

SKŁADNIKI:

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży ziemniak (opcja)
  • 1/4 selera
  • kawałek pora, jasna część
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej lub drobnej
  • płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk
  • 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1,5 l wody
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieram, myję. Cebulę drobno siekam i przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Mięso myję, wkładam do niewielkiego garnka. Wrzucam obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę) posiekaną w talarki oraz selera w kawałku. Dodaję pora, przyprawiam płaską łyżką vegety, solą i pieprzem. Dodaję ziele i liścia laurowego, dodaję cały, mały pęczek natki pietruszki.

Zagotowuję zupę, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz, wrzucam przesmażoną na oleju cebulę, gotuję do miękkości warzyw i mięsa na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach wsypuję kaszę i drobno posiekanego ziemniaka, gotuję jeszcze kilkanaście minut do miękkości kaszy i ziemniaka. W razie potrzeby doprawiam do smaku, wsypuję lubczyk i mieszam.

SMACZNEGO 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.