Zupa jarzynowa z kurczakiem

Zupa jarzynowa z kurczakiem to ekspresowy pomysł na sytą zupę z dodatkiem warzyw i mięsa. Aromatyczna i gorąca rozgrzewa po całym dniu. Zupa z dodatkiem warzyw i mięsa to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 por – jasna część
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • do podania: posiekany koperek lub natka

PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Piersi kurczaka oczyszczam i kroję w niewielką kostkę.

Włoszczyznę obieram i kroję w kostkę. Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie talarki.

W garnku o pojemności 2-2,5 l rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego. Podsmażam na nim pokrojonego pora oraz kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy: majeranek, papryki i curry.

Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję włoszczyznę (oprócz ziemniaków), liść i ziele angielskie.

Wlewam bulion. Zupę gotuję kilkanaście minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach wrzucam pokrojone i obrane ziemniaki. Gotuję do miękkości ziemniaków. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, wlewam śmietankę.

Zupę podaję z dodatkiem świeżo posiekanego koperku, bazylii lub natki.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Zupa jarzynowa z kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.