Zupa jarzynowa z pomidorami

Zupa jarzynowa na włoszczyźnie, z pomidorami i batatem dla mojej Córeczki. Podana z ryżem. Bez przypraw, na samej włoszczyźnie z dodatkiem pomidorów i ziemniaków podana ze świeżym koperkiem. Taką wersję zjadłyśmy wspólnie z jednego talerza z 10,5 miesięcznym skarbem;) Tata dostał i owszem także zupę – wzbogaconą o sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, lubczyk i śmietanę, nie dużo, dla smaku. No powiem Wam delikatna, wręcz słodka od marchwi i batatów zupa na obiad dziś była.

Zupa jarzynowa z batatem i pomidorami podana z ryżem i koperkiem – dla mojej Córeczki:)

SKŁADNIKI:

  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 duży batat
  • 400 g puszka pomidorów z puszki
  • 3/4 szklanki ryżu ugotowanego + łyżeczka masła
  • 1 l wody

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, kroję w plasterki lub półplasterki. Słodkiego ziemniaka obieram, kroję w niezbyt dużą kostkę, pora kroję na kilkucentymetrowe kawałki.

Wrzucam warzywa do wody i gotuję do miękkości. Można opcjonalnie dodać 2 kulki ziela i liść, u mnie brak.

Na koniec dodaję pomidory z puszki. Nie doprawiam, zupa jest idealna dla maluchów i dla mnie;)

Do ugotowanego ryżu dodaję łyżeczkę masła, mieszam, wrzucam do talerza odpowiednią porcję ryżu i zalewam zupą. Podaję, smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.