Zupa jarzynowa sprawdzi się idealnie na pierwsze danie lub kompletny posiłek dla malucha. Szybka, prosta, domowa, jedna z lepszych – zupa jarzynowa z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej i młodych ziemniaków. Można ją przygotować w szybszej wersji, bez dodatku mięsa, a żółtą fasolkę zastąpić zieloną.
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką
SKŁADNIKI:
- 2 podudzia z kurczaka
- 70 g żółtej fasolki szparagowej mrożonej
- 3 mniejsze marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora – jasna część
- 1 mała cebulka
- ¼ selera
- 4 małe młode ziemniaki – 190 g
- 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
- łyżeczka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk
- 5 szklanek wody (1250 ml)
- 1 większa łyżeczka śmietany 18%
- 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Żółtą fasolkę podsmażam na łyżeczce masła, lekko solę i pieprzę.
Podudzia myję, osuszam lekko ręcznikiem papierowym i przesmażam z obu stron na 1 łyżce oleju rzepakowego. Ściągam z patelni i wkładam do garnka, w którym będę gotować zupę. Na tej samej patelni przesmażam obraną i przekrojoną na pół cebulkę.
Włoszczyznę obieram. Dodaję ją razem z cebulką z patelni do garnka, w którym mam mięso. Zalewam wodą, dodaję liść, ziele, vegetę, większą szczyptę lubczyku, zagotowuję, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości mięsa i warzyw.
Zupę odcedzam, marchewkę kroję w plasterki, kurczaka oczyszczam z kości, wkładam do zupy. Wstawiam ponownie na gaz, dodaję pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki oraz fasolkę z patelni. Gotuję do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodaję 1 łyżeczkę śmietany 18%. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Smacznego 😉