Zupa jarzynowa z żółtą fasolką

Zupa jarzynowa sprawdzi się idealnie na pierwsze danie lub kompletny posiłek dla malucha. Szybka, prosta, domowa, jedna z lepszych – zupa jarzynowa z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej i młodych ziemniaków. Można ją przygotować w szybszej wersji, bez dodatku mięsa, a żółtą fasolkę zastąpić zieloną.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką


SKŁADNIKI:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 70 g żółtej fasolki szparagowej mrożonej
  • 3 mniejsze marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora – jasna część
  • 1 mała cebulka
  • ¼ selera
  • 4 małe młode ziemniaki – 190 g
  • 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • łyżeczka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk
  • 5 szklanek wody (1250 ml)
  • 1 większa łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Żółtą fasolkę podsmażam na łyżeczce masła, lekko solę i pieprzę.

Podudzia myję, osuszam lekko ręcznikiem papierowym i przesmażam z obu stron na 1 łyżce oleju rzepakowego. Ściągam z patelni i wkładam do garnka, w którym będę gotować zupę. Na tej samej patelni przesmażam obraną i przekrojoną na pół cebulkę.

Włoszczyznę obieram. Dodaję ją razem z cebulką z patelni do garnka, w którym mam mięso. Zalewam wodą, dodaję liść, ziele, vegetę, większą szczyptę lubczyku, zagotowuję, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości mięsa i warzyw.

Zupę odcedzam, marchewkę kroję w plasterki, kurczaka oczyszczam z kości, wkładam do zupy. Wstawiam ponownie na gaz, dodaję pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki oraz fasolkę z patelni. Gotuję do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodaję 1 łyżeczkę śmietany 18%. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.