ZUPA JARZYNOWA

Zupy w tę pogodę są dla mnie jak znalazł na rozgrzanie po długim spacerze z Córką. Zabawy na powietrzu zawsze wzmagają apetyt, a zupa, szybka do odgrzania jest dziś w sam raz. Domowa jarzynowa na mięsnym wywarze, solidna, wręcz słodka od marchwi i przesmażonej, aromatycznej cebuli. Taka zupa na pierwsze danie lub kompletny obiad poleca się jak nic! Jest pyszna, a moja Córka zjada z cienkim makaronem 😉

SKŁADNIKI:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży ziemniak (opcja)
  • 1/4 selera
  • kawałek pora, jasna część
  • 1 cebula
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk
  • 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1,250-1,5 l bulionu lub wody
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieram. Cebulę drobno siekam i przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Mięso myję, wkładam do niewielkiego garnka. Wrzucam obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę) posiekaną w talarki oraz selera w kawałku. Dodaję pora, przyprawiam płaską łyżką vegety, solą i pieprzem. Wrzucam ziele i liścia laurowego, dodaję cały, mały pęczek natki pietruszki (do smaku). Zagotowuję, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz, wrzucam przesmażoną na oleju cebulę, gotuję do miękkości warzyw i mięsa na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach wsypuję czerwoną soczewicę i drobno posiekanego ziemniaka, gotuję jeszcze kilkanaście minut. W razie potrzeby doprawiam wedle uznania.

SMACZNEGO 😉

2 odpowiedzi do “ZUPA JARZYNOWA”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.