Zupa kalafiorowa

Pyszna i zdrowa, rozgrzewająca tradycyjna zupa kalafiorowa.

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • połowa selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 250 g mniejszych kwiatów kalafiora
  • mały pęczek szczypioru i koperku
  • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wody razem z liściem laurowym i zielem i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodaj kwiaty kalafiora, przypraw do smaku, gotuj na małym ogniu. Na końcu dodaj drobno posiekany szczypiorek i koperek, zabiel jogurtem naturalnym lub śmietaną 18%.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.