Zupa koperkowa z pieczarkami

Aromatyczna i pyszna zupa koperkowa z dodatkiem pieczarek. Idealna zupa dla całej rodziny, którą szybko przygotujesz przez cały rok. W sezonie wybierz młode ziemniaki i młodą marchew. Do zupy wykorzystałam domowy, esencjonalny bulion warzywno-drobiowy. Często gotuję ją także na rosole. Jeśli chcesz pominąć pieczarki to dodaj do zupy 1 większą marchew.

SKŁADNIKI:

  • 1 marchewka – 125 g
  • 3 ziemniaki – 380 g
  • 1 mała cebula – 50-55 g
  • 4 pieczarki – 160 g
  • 1 litr bulionu
  • 1 czubata łyżeczka śmietany 18 %
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego
  • nieduży pęczek koperku
  • 2 nieduże łyżki masła lub masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieram, siekam w mniejszą kostkę.

W średniej wielkości garnku rozgrzewam masło – jeśli wybieram zwykłe masło uważam, by go nie przypalić.

Przesmażam na nim kilka minut: marchew, cebulę, ziemniaki, dodaję liść i ziele.

Wlewam bulion oraz posiekane pieczarki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania dodaję śmietanę – do szklanki wlewam chochlę gorącej zupy i szybko rozprowadzam w niej śmietanę, tak by nie było grudek. Tak zahartowaną zupę ze śmietaną łączę z zupą w garnku. Dodaję posiekany drobno koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Zupa koperkowa z pieczarkami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.