Aromatyczna i pyszna zupa koperkowa z dodatkiem pieczarek. Idealna zupa dla całej rodziny, którą szybko przygotujesz przez cały rok. W sezonie wybierz młode ziemniaki i młodą marchew. Do zupy wykorzystałam domowy, esencjonalny bulion warzywno-drobiowy. Często gotuję ją także na rosole. Jeśli chcesz pominąć pieczarki to dodaj do zupy 1 większą marchew.
SKŁADNIKI:
- 1 marchewka – 125 g
- 3 ziemniaki – 380 g
- 1 mała cebula – 50-55 g
- 4 pieczarki – 160 g
- 1 litr bulionu
- 1 czubata łyżeczka śmietany 18 %
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego
- nieduży pęczek koperku
- 2 nieduże łyżki masła lub masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieram, siekam w mniejszą kostkę.
W średniej wielkości garnku rozgrzewam masło – jeśli wybieram zwykłe masło uważam, by go nie przypalić.
Przesmażam na nim kilka minut: marchew, cebulę, ziemniaki, dodaję liść i ziele.
Wlewam bulion oraz posiekane pieczarki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę gotuję do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodaję śmietanę – do szklanki wlewam chochlę gorącej zupy i szybko rozprowadzam w niej śmietanę, tak by nie było grudek. Tak zahartowaną zupę ze śmietaną łączę z zupą w garnku. Dodaję posiekany drobno koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Niby taka oczywista ale wyszla rewelacyjna w smaku.
Polecam:-)
Pozdrawiam
Justyna
Miło mi 🙂