Zupa krem z batatów

Moja zupa krem wygląda i smakuje podobnie jak słodka zupa z marchewki, może także z dyni? Można się nabrać;) Jest delikatna, słodkawo – pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha!

Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele smaków. Smacznego 🙂

Oczywiście w zależności od wieku dziecka przyprawiamy mniej lub wcale, zależy to od Was:)

SKŁADNIKI:

  • 730 g batatów
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego, można pominąć
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmażam obrane i pokrojone w kostkę bataty. Duszę kilka minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę wraz z czosnkiem, duszę dalej. Po kilku minutach dodaję łyżeczkę octu winnego, pastę curry i bulion, mieszam i duszę jeszcze chwilę. Blenduję na gładko. Gotowe!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.